Η Ιστορία του συνεταιρισμού

Η Ιστορία του συνεταιρισμού

Το χωριό του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο για τη Χαλκιδική, έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Στον Άγιο Αντώνιο ζουν περίπου 700 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μέχρι πρόσφατα ασχολούνταν με τη γεωργία και πιο συγκεκριμένα με την καλλιέργεια σίτου και την εκτροφή αγελάδων. Σήμερα, η κτηνοτροφία έχει εκλείψει και η καλλιέργεια της γης δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών.

Η διαρκής μείωση του αγροτικού εισοδήματος οδήγησε τις γυναίκες στην παρακολούθηση σεμιναρίων, τα οποία είχαν ως σκοπό τη στήριξη του γυναικείου πληθυσμού των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών. Παρακολουθήσαν μαθήματα επιχειρηματικότητας, μάρκετινγκ, και παραγωγής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων συνδεδεμένων με την πολιτιστική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, διεξήχθη, μία σημαντική έρευνα αγοράς για τον καθορισμό των αναγκών των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για χειροποίητα, παραδοσιακά, τοπικά, προϊόντα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κι έτσι οι γυναίκες προχώρησαν στη δημιουργία του γυναικείου συνεταιρισμού του Αγίου Αντωνίου. Αρχικά είχαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, την παραγωγή δηλαδή παραδοσιακών φαγητών, τα οποία αποκαλούσαν και το «φαγητό των φτωχών».

Το χωριό δεν αποτελούσε τουριστικό προορισμό και έτσι η προσέλκυση επισκεπτών και πελατών δεν ήταν εξασφαλισμένη. Η παραγωγή αρχικά γινόταν στα σπίτια των γυναικών και δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους, ο αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού, τους παραχώρησε ένα κτίριο στο οποίο και στεγάζονται μέχρι σήμερα. Στο κτίριο αυτό υπάρχει ένας μικρός, ζεστός χώρος υποδοχής στον οποίο εκθέτονται τα προϊόντα, ενώ οι χώροι παρασκευής και συσκευασίας βρίσκονται στο πίσω μέρος του. Με χρηματοδότηση από προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου και γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και με ίδια κεφάλαια, βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις τους και αγόρασαν εξοπλισμό καθώς και ένα αυτοκίνητο για την διανομή των προϊόντων τους.

Στην αρχή προσέφεραν ένα περιορισμένο αριθμό προϊόντων, όπως ζυμαρικά και περέκ (ποντιακό παραδοσιακό φύλλο πίτας). Η απαίτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη ποικιλία, είχε σαν αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα πάνω από 30 διαφορετικά προϊόντα, όπως γλυκά και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μεγάλη βαρύτητα για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού δίνεται στην εκπαίδευση.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνονται, παρακολουθούν σεμινάρια τα οποία διοργανώνονται από τα Υπουργεία Γεωργίας και Παιδείας, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή καθώς και άλλους φορείς, σχετικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, μάρκετινγκ κ.α.

Οι συνταγές μας

Σχετικά με εμάς

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου

Χάρτης

Search